Povestea Mea

CERUL NU E LIMITA!

Cine sunt eu?

 

Mă numesc Toma Coconea și probabil ai început să mă cunoști după ce am participat la prima ediție Red Bull X-Alps. Această competiție a reprezentat un pas important în cariera mea de sportiv, însă aveam deja în spate, sute de ore de zbor și alergare, care s-au dovedit foarte utile și o să-ți spun imediat de ce…

 

La un moment dat, un prieten foarte bun mi-a spus: “Toma, cei de la Red Bull organizează o competiție care ți-ar veni mănușă, e pe stilul tău”…recunosc că mi-a surâs ideea. Pentru această competiție sunt aleși primii 22 de sportivi din toată lumea, iar CV-ul meu nu era suficient de bun pentru ei. În momentul ăla m-a lovit un gând:

 

“Dacă vrei cu adevărat ceva în viață, te duci și iei acel ceva.”

 

Asta am și făcut. Mi-am luat parapanta și am plecat în Garmisch-Partenkirchen, loc în care erau invitați numai profesioniști, pentru o reprezentație de zbor. Când am văzut momentul potrivit, am plecat dintre spectatori și am zburat. Am dat tot ce era mai bun în mine, mi-a ieșit totul perfect, așa că am decis să am și un final memorabil, aterizând fix pe masa organizatorilor. Așa a început participarea mea la Red Bull X-Alps, în 2013.

 

Pasiunea pentru parapantă a început din 1991 cand am cunoscut un grup de francezi veniți într-o tabără. Pe atunci aveam 15 ani și am fost fascinat din prima clipă în care i-am văzut zburând. Mă gândeam numai cum e să fii acolo sus, să testezi libertatea pe care ți-o oferă cerul. La plecare mi-au donat o parapantă și normal că nu m-am putut abține, așa ca am început sa învăț singur.

 

Nu mi-a fost deloc ușor să îmblânzesc parapanta, urcam de 7-8 ori pe zi, câte 200–300 de metri, doar ca să mă pot arunca din nou. În fiecare seară gleznele mele erau umflate de la aterizări. Îmi puneam picioarele într-un lighean cu apă rece și burovin, un praf care ajută la entorse, iar a doua zi, o luam de la capăt…îmi doream să zbor cât mai mult. După atâția ani petrecuți în cer, pot spune că nimic nu se compară cu senzațiile trăite la kilometrii distanță deasupra pământului, când împarți cerul cu vulturii , iar păsările de pradă îți sunt singurii prieteni, iar uneori chiar dușmani.

 

Am participat la toate competițiile X-Alps organizate de Red Bull, încă din anul 2003. Am fost vice-campion timp de 2 ani, iar datorită recordurilor pe care le-am atins, organizatorii au fost obligați să schimbe regulile concursului. Port steagul României cu mândrie și dragoste în fiecare colț al lumii, chiar și acolo unde nu există oameni care să-l poată vedea.

 

Deci până la urmă…

 

Cine sunt eu?

Sunt Toma Coconea și am zburat mii de kilometrii cu parapanta, în cele mai dure competiții ale lumii. Am planat printre crestele din Himalaya, la peste 6000 de metri altitudine. Am alergat 810 km în 7 zile.

ACOLO SUS MĂ SIMT STĂPÂN!

 

Cine sunt eu?

Sunt Toma Coconea și am fugit din întunericul minelor din Petroșani, ca să plutesc în lumina dintre crestele Parângului.

ACOLO SUS SUNT LINIȘTIT!

 

Cine sunt eu?

Sunt Toma Coconea și am fugit din spitale, mi-am bandajat rănile pe unde am apucat, doar ca să-mi desfac din nou parașuta.

ACOLO SUS SUNT FERICIT ȘI LIBER!

 

Cine sunt eu?

Eu sunt Toma Coconea…..Zbor, Urc, Cuceresc, Alerg, Merg mai departe, Mă joc, Respir, Învăț, Explorez….Trăiesc.